El Grup de Treball en defensa de la Sanitat Pública 15M-bcn ens proposa una sèrie d’iniciatives i recomanacions per combatre l’apartheid sanitari al nostre barri:
La Generalitat repeteix sense parar una gran mentida: “El Departament de Salut garanteix l’accés a l’assistència sanitària a tota la població” .No obstant això en la Instrucció 10/2012 del CatSalut es fa evident l’exclusió sanitària que la Generalitat pretén amagar on es nega l’accés a l’assistència sanitària a col·lectius amb gran vulnerabilitat com:
- Persones sense Document d’identificació: Passaport, NIE, DNI…
- Persones no empadronades a Catalunya, a moltes d’elles se’ls hi nega el dret d’empadronar-se en el municipi on viuen.
- Immigrants sense permís de residència, “il·legals”, amb menys de 3 mesos de padró a Catalunya.
- Ciutadanes de països de l’Unió Europea que no estiguin registrades com a Residents a Catalunya.
A més, es crea un Nivell 1 (N1) de Cobertura Sanitària, per a immigrants “il·legals” que acreditin entre 3 i 12 mesos de padró a Catalunya. Aquestes persones necessiten l’aprovació d’una comissió a les regions sanitàries i, en casos excepcionals, a la CASCIPE (Comissió d’Assistència Sanitària per a Convenis Internacionals i Prestacions Excepcionals)
El Departament de Salut anuncia que a partir de l’1 d’Abril 2013 cancel·larà la targeta sanitària de milers de ciutadanes que estaven cobertes pel SNS i haurien d’estar-ho, segons les paraules del Conseller, pel CAT SALUT, moltes de les quals ni hauràn estat informades d’aquesta privació d’accés a la sanitat.
Què podem fer per combatre aquesta Exclusió Sanitària?
– Participa a la Plataforma per la Atencio Sanitària Universal a Catalunya
– Campaña d’Informació a les persones immigrants sobre quals són els seus drets, i quina cobertura sanitària tindran a partir de l’1 d’Abril 2013. És necessari disposar a cada barri d’un punt d’informació a migrants.
– Grups d’acompanyament a les persones immigrants, com a forma de pressió que asseguri l’assistència mèdica urgent i gratuïta a totes les persones. Ja estan funcionant diversos grups d’acompanyament.
– Es recomana llegir el manual per a grups d’acompanyament redactat per YosisanidadUniversal.
– Promoure l’objecció de consciència entre els equips sanitaris del vostre CAP i Hospitals de Referència.
Què faig si es vulnera el meu dret a l’atenció sanitària?
-És vital presentar una Fulla de Reclamació Oficial al CatSalut.
-Denunciar-ho a l’Observatori per una Atenció Sanitària Universal